fredag 29. januar 2010

Så var det de kronasjene, da...

Hvor kjedelig det enn måtte være, økonomi er en viktig del av ethvert byggeprosjekt - så også for vårt.

Tidlig i tenkeprosessen fant vi ut at å finne ut hvor mye det koster å bygge et hus (vårt hus...) er bortimot  umulig å finne ut. Vi googlet og googlet, leste foruminnlegg, men noen nøyaktige anslag for hvor mye vi måtte regne med, viste seg å være rimelig håpløst å finne ut av. Det nærmeste vi kom var beregninger av denne typen: et vanlig hus kan koste fra 10-20.000 pr. kvadrat, avhengig av standard.

Dermed kunne vi i praksis drømme oss bort, og innbilte oss selv at det burde da sikkert være mulig å få til dette for oppunder et par millioner..? Det skal sies at vi den gang fortsatt var i studentfasen, og at dette derfor antakelig fortonte seg som en enorm sum - og at å ta opp et større lån enn dette ville være rene skjære galskapen.

Nå, en tre års tid senere og godt inne i byggeprosessen, er det totale budsjettet vårt om ikke akkurat doblet, så i hvert fall på en drøy million mer.

Det er K som står for budsjettoppsettet, og erfaringen så langt er at budsjetteringen hans har det med å variere litt etter humøret. På en god dag, hvor alt virker oppnåelig, så går budsjettet i balanse - eller kanskje til og med i pluss, slik at vi kanskje kan kjøpe det gulvet eller det spisebordet vi aller helst vil ha. På dager hvor det er pessimismen som rår, kan det lett ende opp med at vi mangler 100.000 kroner for å få det aller mest nødvendige. Etter hvert har det dukket opp stadig flere kolonner i budsjett-excelarket: vi har retningsgivende budsjett, alternativt mindre budsjett, tanker- og idébudsjett - og i en periode ble det også operert med krise- og worst case scenario-budsjett.

Men når alt kommer til alt så skal vi nok få det til. Det viktigste er selvsagt at vi har penger på bok til selve huset, så får vi ta diverse interiør  - og ting og tang vi kommer til å trenge, men som vi ikke engang har tenkt på nå - utover sommeren og høsten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar